miércoles, 23 de noviembre de 2016

ASSETJAMENT SEXUAL I PER RAÓ DE SEXE A L'EMPRESA

Desde la UGT de Catalunya creiem amb fermesa que cal trencar tòpics i estereotips, així com deixar clar que la violència masclista pot donar-se en l'àmbit de la parella o família, però també en l'àmbit laboral.

Què entenem per assetjament en l'àmbit laboral?

Consisteix en la violència física, sexual o psicològica que es pot produir en el centre de treball i durant la jornada laboral o fora del centre de treball i de l'horari laboral si té relació amb la feina.
Una de les formes de violència més generalitzades en l'àmbit laboral és l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe.

Quines formes de violència de gènere es poden donar al la feina?


  • Assetjament sexual: el constitueix qualsevol comportament verbal o físic (malgrat no s'hagi produït de manera reiterada o sistemàtica) no desitjat d'indole sexual que tingui com objectiu o produeixi l'efecte d'atemptar contra la dignitat d'una dona o de crear-li un entrorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant, ofensiu o molest.

L'assetjament sexual està tipificat al Codi Penal com a delicte contra la llibertat i indemnitat sexual.

  • Assetjament per raó de sexe: el constitueix un comportament (continu i sistemàtic) no desitjat relacionat amb el sexe d'una persona en ocasió de l'accès al treball remunerat, la promocio en el lloc de treball, l'ocupació o la formació, que tingui com a propòsit o produeixi l'efecte d'atemptar contra la dignitat de les dones i de crear -los un entorn intimidatori, hostil, degradant, humiliant o ofensiu.
Obligacions de l'empresa i dels i les representants.

Les empreses han d'adoptar mesures específiques, negociades amb la representació legal dels treballadors, per prevenir l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe.

  • Promovent condicions de treball que evitin aquests tipus d'assetjament.
  • Arbitrant procediments especifics, a través de protocols, per donar resposta a les denúncies o les reclamacions que pugui formular qui hagi estat objecte d'assetjament.
  • Els procediments han d'incloure mesures preventives i procediments d'investigació de les denúncies.
  • La responsabilitat de l'empresa abasta la protecció de les persones de l'empresa i també de les externes vinculades a l'empresa.
La representació de les persones tregalladores ha de contribuir activament a la prevenció de l'assetjament sexual i e l'assetjament per raó de sexe.

  • Sensibilitzant i fent difusió entre el treballadors i les treballadores.
  • Informant la direcció de l'empresa dels comportaments detectats ue puguin propiciar-lo.
Grups d'especial atenció

Son les dones i grups que es troben en situació de més vulnerabilitat social i laboral: Dones soles amb responsabilitats familiars, dones que accedeixen per primera vegada a sectors i categories tradicionalment masculines, dones joves, dones amb discapacitats, dones inmigrades o de minories ètniques, dones amb contractes eventuals, temporals o subcontractades i col·lectiu LGTBI.

Què pots fer en cas de patir assetjament a l'empresa?

Via interna, a l'empresa: Totes les empreses han de disposar d'un protocol, a través del qual activar un procediment de denúncia i sanció per assetjament sexual o per raó de sexe. L'objectiu del potocol és articular i definir el circuit de resposta i protecció a l'interior de l'empresa.
Utilitzar aquesta via en cap cas exlou la possibilitat d'utilitzar també la via externa.

Via externa administrativa: Inspecció de Treball. No fiscalitza la persona física a la qual s'imputa l'assetjament, sió l'empresa, en quan organisme encarregat de vetllar per les condicions de treball, l'existència d'investigacions de comununicacions i denúncies presentades.

Via externa judicial: Jutjats social o penal. Es pot demandar davant el jutjat social o sempre que els fets siguin susceptibles de constituir un delicte penal (l'assetjament sexual està tipificat com a delicte en el Codi Penal, art. 184) es pot acudir per aquesta via.

Qui ho pot denunciar?

La persona assetjada és la única legitimada en els litigis sobre assetjament sexual.

Qui n'és el responsable?

L'assetjament sexual és una infracció molt greu i està tipificada com a delicte, el responsable de la qual por ser també l'empresa, sempre que, tot i saer el que passava, no hagi fet res per impedir-ho.

RECOMANACIONS:

  • No ho ocultis, no és culpa teva. La persona que t'assetja és la única responsable de la situació, i per tant, has de prendre la decisio personal de fer-ho públic i buscar els mitjans per tal que l'assetjament cessi.
  • Informa't. Acudeix als delegats i delegades XASI de la teva empresai valora i considera totes les opcions existents (internes de l'empresa i externes).
  • Actua i fes ús dels teus drets.