martes, 21 de junio de 2016

PERMISOS PER VOTAR EL PROPER 26 DE JUNY

ORDRE TSF/130/2016, de 17 de maig, per la qual s'estableixen les instruccions necessàries per a la participació dels treballadors en les eleccions al Congrés dels Diputats i al Senat del dia 26 de juny de2016.

1. Permís per exercir el dret al vot a les persones que el dia de les eleccions treballin:
  • El diumenge dia 26 de juny de 2016 les empreses han de concedir un permís de com a màxim quatre hores dins de la jornada laboral que correspongui perquè  el treballador pugui exercir el seu dret al vot en les eleccions al Congrés dels Diputats i al Senat.
  • S’ha de reduir proporcionalment la durada del permís esmentat a les persones treballadores que el dia de la votació facin una jornada inferior a l’habitual, legal o convinguda.
  • No disposen de permis les persones que facin una jornada que coincideixi 2 hores o menys amb l'horari del col.legi electoral.
  • Si la jornada coincideix mes de 2 hores i menys de 4 disposaran d'un permis de 2 hores.
  • Si la coincidència es de 4 o més hores el permis serà de 4 hores.

L’empresa es qui determina el moment d’utilització de les hores concedides per a la votació, aixó si, ha de coincidir amb l’horari establert pel col·legi electoral.

El permís esmentat té caràcter de no recuperable i es retribueix amb el salari que correspondria a la persona treballadora si hagués prestat els seus serveis normalment.

Es molt important demanar el Justificant acreditatiu de votació, ja que l'Empresa ens el demanarà per abonar-nos les hores.


2. Permís dels membres de mesa electoral o ’interventors que el dia 26 han de treballar
  • A tots aquells que acreditin la condició de membres de mesa electoral o d’interventors, se’ls ha de concedir el permís corresponent a la jornada completa del dia esmentat i, a més, un permís corresponent a les cinc primeres hores de la jornada laboral del dia immediatament posterior.
Aquests permisos, de caràcter no recuperable, s’han de retribuir per l’empresa un cop justificada l’actuació com a membre de mesa o interventor.

3. Permís dels membres de mesa electoral o d’interventors que el dia de les eleccions no han de treballar

Tots els treballadores que gaudeixin del descans setmanal el dia de la votació i que acreditin la seva condició de membre de la mesa o interventor, disposen d'un permis de les cinc primeres hores de la jornada laboral del dia immediatament posterior

4. Permís dels apoderats que el dia de les eleccions treballin.

Les empreses han de concedir un permís retribuït durant la jornada completa del diumenge 26 de juny de 2016 i de caràcter no recuperable als treballadors que acreditin la condició d’apoderats i que aquest dia treballin i no gaudeixin del descans

5. Permís per a les persones designades suplents

Els designats suplents tenen permís retribuït per presentar-se al col·legi electoral, a l'hora en què siguin convocats; si al final no han de quedar-se, s'han de reincorporar al seu lloc de treball. Si s'han de quedar a la mesa electoral per absència d'algun dels titulars, llavors tenen dret als permisos que corresponen per ser membre d'una mesa

6. Possibilitat de canvi de torn 

Si alguna de les persones treballadores incloses als apartats 2, 3, 4, i 5  hagués de treballar en el torn de nit en la data immediatament anterior a la jornada electoral, l’empresari o l’empresària, a petició de la persona interessada, ha de canviar el torn per tal que pugui descansar la nit anterior a les eleccions.

7. Càlcul del salari de les persones treballadores amb dret al permís 

Si el salari a percebre per les persones treballadores amb dret al permís retribuït i no recuperable està constituït en part per una prima o incentiu, la part esmentada s’ha de calcular d’acord amb la mitjana percebuda per les persones treballadores pel concepte esmentat en els sis mesos treballats immediatament anteriors.